Ord från Arbetsförmedlingen

I januari höll jag 2 utbildningar på arbetsförmedlingens huvudkontor i Stockholm. Temat var förstås dyslexi, att se hela bilden inklusive styrkorna, mångfald och tillgänglig text. Hur kan vi kompetenseffektivisera mera?

De 2 spåren hade inriktningarna:

  • Tillgänglig kommunikation – hur kan jag som kommunikatör göra?
  • Tillgänglig utbildning – hur kan jag som arbetar med att skapa utbildningar göra?

Efteråt fick jag fina ord i sociala medier ???. Här kommer några av dem:

Bildtolkning: Bild föreställande en rubrik från utbildningen med texten: Hur kan vi ”kompetenseffektivisera” mera? av Susanna Cederquist /En Bild av Dyslexi
Lånad av Päivi Korhonen Carlberg
Bildtolkning: Bild innehåller texten ”Om tillgänglig kommunikation och text”
Lånad av Päivi Korhonen Carlberg

”Både i mitt yrke och som privatperson brinner jag enormt mycket för att kommunicera och att kommunicera inkluderande. Alltså INTE tillgänglighetsanpassat utan inkluderande. Att arbeta med information som känns välkomnande på läsarens villkor. Att få alla att känna att de glider upp för kunskapens guldramp istället för att staka sig upp för en rasslig, skakig stålramp som uppenbarligen lagts på i efterhand. Så hur gör jag då för att ta fram dessa gyllenskimrande, inkluderande texter…? Gissar jag…? Känner jag…? Är jag synsk eller ovanligt empatisk…? Nej för 17 nej! 

Om jag skulle lyfta en styrka hos mig är det att jag vet om mina svagheter:) Jag ser till att lära från de som kan MER förstås. Idag har jag haft den stora äran att få lyssna på Susanna Cederqvists föreläsning ”En bild av dyslexi” 
(rekommenderar den för alla!!) Tack för oerhört givande förmiddag i förståelsens, superkrafternas och inkluderandets tecken! Vi är alla olika och måste få vara det.❤️Susanna CederquistElisabeth (Elli) Aguilera#enbildavdyslexi#anpassainte#inkludera#copyföralla#påriktigt#varödmjuk#gissainte#lärnyttvarjedag

Text av: Päivi Korhonen Carlberg

Copy Lead

Arbetsförmedlingen

Se hela hennes inlägg på LinkedIn här eller i länken nedan: https://www.linkedin.com/posts/päivi-korhonen-carlberg-28b8809_enbildavdyslexi-anpassainte-inkludera-activity-6638728687132917761-IZs2/?fbclid=IwAR2wa8ZF4lniyj7kPsoEgsfnaly_O5e1Rq4FU1vrDDICv4yx4QS8bIYEvi0

Bildtolkning: Susanna som föreläser. Bild lånad av Daniel Eriksson.

”Häftigt med aha-upplevelser! ? Förra vecka hade vi äran att ha Susanna Cederquist på besök här på Af som ledde två kurser. Hon föreläser om dyslexi under rubriken ”En bild av dyslexi”. Vilka superkrafter besitter personer med dyslexi och vilka svårigheter de har m.m. 

Susanna var även här strax innan jul och hade en kortare föreläsning. Mycket intressant! Jag har alltid lite på skämt sagt att jag har dyslexi light. Men hon har nu gjort det väldigt klart för mig att jag faktiskt är dyslektiker. Det är inget snack om saken. Det var igenkänning rak igenom under föreläsningarna. Märklig aha-upplevelse så här i vuxen ålder.

Jag har liksom aldrig riktigt kopplat ihop att de där extralektionerna med rättstavning i källarlokalen under gympasalen. Alla mina kreativa sätt att ta till mig böckerna vi skulle läsa i skolan och ångesten för högläsning. Att det hängde ihop. Det var ju ingen som högg tag i mig och sa, det här behöver utredas! Jag lyckades förmodligen gå under radarn. Precis som idag, när jag inte ens själv har vetat om eller insett det. Jag använder ju faktiskt en massa olika verktyg och hjälpmedel för att ta mig fram. Läser aldrig böcker med bara text, skriver nästan allt digitalt så rättstavningsprogrammen hjälper till osv.”

Text av: Daniel Eriksson

Art Director Lead

at Arbetsförmedlingen

Se hela hans inlägg på LinkedIn här eller i länken nedan: https://www.linkedin.com/posts/activity-6640500646858539008-ARWM/?fbclid=IwAR1WCUACX4yhISQhyXm1iv0J58vgTrz5ivixkB170sGAjah3ri13ObC9oGM

Och ännu en så otroligt fin gest!! Från Lotta och hennes 12-åriga son. Så fint! ??? ”För att du gör ett bra jobb”

Tusen tack för alla fina ord! Tillsammans kan vi skapa förändring!???