Intervju på Bokmässan 2022

Innan mitt seminarium ”Hela bilden av dyslexi måste få plats i klassrummet” under Skolspåret på Bokmässan i Göteborg hade jag äran att bli intervjuvad av Malin Roca Ahlgren och Jessica @MrsHyper.

Så kul och så trevligt att träffa dem!

På frågan om det internationella arbetet berättade jag lite om WHOLE – International Dyslexia Strengths Network som jag leder. Professorer, forskare och dyslexiexperter från olika delar av världen som tillsammans samverkar för att öka kunskapen om hela bilden av dyslexi. Mer om oss finns på: www.wholedyslexia.com

På frågan om myter om dyslexi lyfte jag dels tron om att ”det är bara att öva lite mera” som ibland fortfarande lever kvar, dels att endel tror att jag för att jag pratar om dyslexistyrkor förringar problematik. Då har man aldrig varit på någon av mina föreläsningar eller utbildningar eller läst mina böcker.

På frågan om vad jag vill förändra så finns det så otroligt många delar att lyfta här. Vikten av att förstå det dyslektiska tänkandet och dyslexins konsekvenser, blev svaret. Jag valde här att prata om möjligheterna som finns i att själv som dyslektiker ännu mer förstå hur man fungerar. Allt spännande och framförallt glädjen jag får vara med om under mina kurser med personer med dyslexi, då de helt plötsligt för insikter och förståelse för sådant de tidigare inte reflekterat över. Jag vill framhäva vikten av att människor blir ännu bättre på att förstå hur man fungerar och hittar sina sätt. Här finns även stora möjligheter för exempelvis skolledare, lärare, arbetsgivare och rekryterare – i vinsten att förstå hela bilden av dyslexi och att på djupet acceptera våra olikheter.

Text på bild:

”Vi fångade Susanna på Bokmässan i Göteborg 2022. Lyssna på vad hon har att berätta om myter om dyslexi. Vem är Susanna Cederquist? Hon är lärare, dyslektiker, föreläsare, författare, fortbildare och kompetensutvecklare inom skola, kursledare till föräldrar till barn med dyslexi samt ledare av ”WHOLE – International Dyslexia Strengths Network” där professorer, forskare och dyslexiexperter från olika delar av världen samarbetar. Hon är även aktiv inom näringslivet om hur man Kompetens-effektiviserar mera och hur man tillvaratar de eftertraktade dyslexistyrkorna på dagens arbetsmarknad. Susanna föreläser om att förstå det dyslektiska tänkandet, problematiken, att hjälpa människor att se dyslexistyrkorna och att hitta sina sätt. Susanna medverkar i olika poddar, bland annat i dessa avsnitt: Musiklärarpodden och Arbetsförmedlingen. Hennes böcker handlar om dyslexi i skolan och dyslexistyrkor, med tillgänglig text via Blipsay Lyssningskoder. Hennes senaste bok: Dyslexi i skolan Mer info om Susanna finns på hennes web och instagram: www.susannacederquist.com @enbildavdyslexi ”

Du kan se filmen här:

https://www.mrshyperplay.se/video/s-intervju-med-susanna-cederquist-ms7vx9