En elevs (och förälders) röst

👩‍👧”Hon har tack vare dina hälsningar (genom mig under kursveckorna) vågat stå upp i klassrummet och prata om sin dyslexi. Killar och tjejer i klassen har kommit och pratat med henne efteråt, och vågar nu säga till henne att dom också har dyslexi.”

När man från tidigare kursdeltagare får meddelanden som dessa skickade till sig blir man extra glad. Så fint att få höra vad föräldrakursen kan leda till också hos barnen. 💕

Heja alla elever med dyslexi och heja era föräldrar! 

Nedan finner du den skoluppgift (insändare) som dottern sedan också skrivit om dyslexi och vad hon tycker skolan behöver. Tack för din viktiga röst Andréa! 💪🏼✨Jag håller helt med dig! Jag gör det så mycket jag bara hinner och folk vill!

👩‍👧”Jag gick din föräldrakurs för att få bättre kunskap och kunna finnas där för min dotter Andréa (nu 13år), i hennes kamp i skolvärlden för dyslektikers rätt till lika lärande….Är så stolt över min tjej och så tacksam över dig och din kurs.”

Det ska du vara, liksom alla föräldrar som har barn med dyslexi. 🥰 Och tusen tack för dina ord om kursen för vårdnadshavare till barn med dyslexi. 🙌🏻🙏🏼

Mer info om kursen för vårdnadshavare finner du här.

Andréas insändare:

Dyslektikers rättigheter till rätt utbildning

I alla skolor här i sverige får inte folk rätt utbildning eller rätta hjälpmedel med sin dyslexi. I varje klass finns det minst en person som har dyslexi. Jag går i högstadiet och vi är fem klasser i varje årskurs. Alltså är det mins 15 av eleverna i skolan som har dyslexi.

För det första om dom som har dyslexi får rätt utbildning och rätt hjälpmedel så slipper dom den jobbiga känslan att dom inte är bra. Men även att dom kanske får ett lägre betyg än vad dom förtjänar. och då trycker dom ner sej själva istället. Men om dom får rätt hjälp i skolan så är dom minst lika duktiga som de andra i skolan om man bara ger dom chansen.

För de andra Men om lärarna bara går en utbildning och studera hur man lär ut till dyslektiker. Skulle barnen få en chans att visa hur duktiga dom är i skolan. Och då slipper barnen med dyslexi att känna denna känsla att dom inte är bra och smarta.

Å andra sidan Så kostar det mycket för kommunen att betala för hjälpmedlet i skolan och utbildningen om dyslexi för lärarna. Men om man tänker är det inte då värt att lägga pengar på hjälpmedel till dyslektiker. Om de kostar istället ett barn som ger upp skolan och till och med hoppar av är de då inte värt de att ge utbildning till lärarna och ge hjälpmedlen till eleverna. För vem vet den personen kanske ville bli doktor och kanske hade bota en svår sjukdom.

För de tredje Man borde lägga mer tid på elever med dyslexi för om de blir jobbigare och jobbigare för dom så finns det en större chans att dom väljer att gå en väg i livet som är mindre bra och vad kostar inte de då för kommunen.

Avslutningsvis Om lärarna bara får en utbildning om dyslexi så skulle barnen må bättre och känna sig duktiga och gå ut skolan med välförtjänta betyg. Men även skulle barnen nog tycka det är roligare att gå till en skola där dom får rätt hjälp och rätt hjälpmedel. Låt dom eleverna på skolan med dyslexi få rätt hjälp.

/Andre´a.

Källor: ”

https://www.alltforforaldrar.se/familj/dyslexi-ett-barn-i-varje-klass-sa-hjalper
istockphoto-963192098-612x612

Stort tack för dina väldigt viktiga ord Andréa! Heja dig! 💕 / Susanna