Vilket år! ..med både + och -

Tack för i år!

Ed0faf9c E513 4a69 80d0 7852fda6caf2

A2a4b6b2 4924 4f05 A1fe 3886059c487e

2023 går mot sitt slut - ett år som både innehållit utmaningar, oroligheter och sorgligheter runt om i världen. Ett år som också inneburit mycket roligt, viktigt och spännande på jobbfronten!

Img 6476

Såhär års känns det naturligt att fundera lite, reflektera och se tillbaka på året som gått. Mycket har hänt, en blandning av olika saker och olika känslor. 

Det har föreläst om att ”kompetenseffektivisera” mera i arbetslivet, om värdet i att vara kompetenseffektiv. Det blev även en text på temat för Unique Power och 3 tips för kundbemötande.

Img 7312

Föreläst i Singapore och frekvent fortsatt det internationella globala arbetet. Exempelvis i WHOLE- International Dyslexia Strengths Network. I European Dyslexia Group har vi återigen fokuserat på vuxna och dyslexi i en studie som pågår ännu.

Alla möten, inte minst med människor i dyslexiprogrammen / kurserna! Det känns så fint på så många sätt. Att få följa er och arbeta tillsammans med er över tid för att skapa den förändring som ni till en början utryckt att ni ville skapa. Är en ynnest att få hjälpa er.

I år är det 10årsjubilum för att handleda och arbeta med vuxna med dyslexi.

Skärmavbild 2023 12 27 Kl. 21.53.36

2013 kontaktade den första högskolan mig för hjälp och arbete med studenter med dyslexi. Är en så fin del av mitt arbete som rullat på sedan dess, men nu med studenter från högskolor och universitet från hela landet. Vi arbetar i denna handledning med studieteknik, dyslektiskt tänkande och om vad dyslexi innebär inom högre studier.

 

Året har också inneburit föreläsningar på Uppsala Universitet och Konstfack. - Att möta er blivande lärare är en kärna.

Img 7301

Utbilda skolledare i vad de behöver veta om dyslexi på bokmässan och lärare på plats på skolor av olika slag - att möta er i skolan på alla nivåer är så viktigt för att skapa den kunskap och praktik som behövs för elever med dyslexi:s rätt till en likvärdig utbildning.

Skärmavbild 2023 10 04 Kl. 21.29.14

I höstas lanserades också den första webbutbildningen om dyslexi för lärare via Skolporten. Att filma och spela in på detta sätt var en ny erfarenhet för mig. Känns så bra att kunskapen nu också finns så lättillgänglig på detta sätt! Du hittar utbildningen här!

Skärmavbild 2023 10 04 Kl. 09.48.06 Img 4390

Året har också inneburit mycket skrivjobb av olika slag. Jag har skrivit mycket om läsning och om vad det innebär idag, exempelvis i denna text. Även i denna kortare text finns en reflektion jag gjorde efter att ha hållit ett seminarium på bokmässan; du finner den här. Ett av de tidigare skrivjobben blev klart och boken The Routledge International Handbook of Dyslexia in Education kom ut, som jag skrivit i.

Img 4392

Jag och Idor Svensson har under hösten lyft dyslektikernas perspektiv och de risker som finns med likriktningen i viss del av dagens skolpolitik. Rubriken som sattes på artikeln i tidningen Vi lärare gav inte dess innehåll helt rättvisa, men fick stort genomslag ändå. En röst som vi upplevde saknades i debatten, förvånadsvärt nog. Vi hoppas och räknar med att en ändring kommer ske framöver, inte minst ur perspektiv som fortsatt delaktighet.

Det är som att oron i världen skapat ett behov av tillbakagång. Men cyklerna är på det sättet, och den rädslan får inte kosta dyslektikernas rätt till utbildning genom ett steg tillbaka. Vi måste kunna se över det och inte ta beslut utifrån rädsla och trender. Begrepp som delaktighet, mångfald och rättvisa får inte glömmas bort när vi pratar utbildning. Ingen elev får stoppas i sin inlärning och i sitt "kunskapande" på grund av att vi begränsar tillvägagångssätten. Den risken har tyvärr aldrig varit större än just nu utifrån det som sägs vill uppnås. 

Och så har ju året förstås inneburit en massa snack om dyslexi i olika former. Intervjuer i bland annat DN och i poddar. Den podd som hittills hunnits lanseras är samtalet om dyslexi med Lisa och Charlotte. Hör det här!

Skärmavbild 2023 12 04 Kl. 13.20.21

Vi har också delat ut dyslexipriset på slottet,  jag har blivit nominerad och utsedd till Eldsjäl och deltagit i ett internationellt konstprojekt med dyslexitema.

Ett orosmoment ur mitt arbetes perspektiv är något som hände i slutet av november. Jag blev hackad vilket inneburit att min sida på FacebookEn Bild av Dyslexi - inte finns just nu. Jag har här spridit information om dyslexi sedan 13-14 år tillbaka med många tusen följare. Jag hoppas att sidan kommer kunna komma tillbaka av många olika anledningar. Men det är förklaringen till att du inte sedan dess hittar arbetet på Facebook.

Skärmavbild 2023 12 27 Kl. 23.01.54

Du finner mig dock på Instagram och LinkedIn som vanligt.

 

Nytt år och nya möjligheter. Jag vill tacka för allt stöd, alla glada tillrop och fina ord efter föreläsningar och kurser! Tack! - Varmt stort tack! Mer om dyslexi och vad som skett under året, liksom tidigare, finner du på hemsidan under aktuellt. 

Arbetet fortsätter framåt och jag har nu i december påbörjat ett nytt och spännande samarbete! Mer om det kommer förstås framöver.

Låt oss gå in i det nya året med en känsla av hopp! Framåt!

0b34eb1d E244 48ad 9881 54381381908a

God fortsättning och gott nytt år!

/Susanna

331083507 946591666697489 388250194316549141 N