Avsnitt 4: Om nationella proven i SVT

I kvällens avsnitt av Jakten på dyslexin, 19 juni 2019, pratas det om ögonrörelser, olika sätt att läsa och framförallt om diskrimineringen vid de nationella proven.

Bild utanför rättsalen från avsnitt 4 av ”Jakten av dyslexin”

Här är vi på Södertörns tingsrätt, 23 maj var vi sedan tillbaka för slutförhandling gällande Huddinge kommun. Domen har ännu inte kommit i detta mål i dagens läge.

Saga, Ola och Stella

Det är ett allvarligt läge som råder i Sverige, att vi har ett Skolverk som rangordnar olika sätt att läsa och i sitt handlande förnekar dyslexi. Att dyslexi finns. Även att huvudmännen och kommunerna väljer att följa dessa riktlinjer trots att man är medveten om de katastrofala följderna. Att barn stoppas i sin utbildning, betyg påverkas och den fortsatta skolgången. Inte ett barn till ska behöva utsättas för denna diskriminering.

Saga, (som är målsägande i diskrimineringsfallet inom Huddinge kommun) och hennes familj kontaktade mig hösten 2018 och vi har haft dyslexikurs och nära kontakt sedan dess.

Avsnitt 4 kan du se här fram till dec 2019. Eller i länken: https://urplay.se/program/211120-jakten-pa-dyslexin-skolan-och-diagnosen

Under våren 2019 pågick #inteettbarntill. Ett dyslexiupprop om de nationella proven och dyslexi som jag var initiativtagare till.

Här finns många av de inlägg och röster som lyftes samlade. Läs med ögon eller öron (via lyssningskoder) Eller i länken: https://www.susannacederquist.com/wp-content/uploads/2019/05/Berättelser-inteettbarntill-februari-2019-blipsay.pdf

Film och artiklar etc i ämnet nationella proven och dyslexi finner på på Aktuellt-sidan under kategorin #inteettbarntill.

Fortsätt göra din röst hörd i ämnet – Vad tycker du? Lägg ut i sociala medier och skriv under med #inteettbarntill

Filmen: Inte ett barn till – om dyslexi och nationella proven