Tema: Dyslexi på universitet/högskola

I onsdags hade jag möjligheten att gästa det nationella nätverket som arbetar med dyslexi inom högskola/universitet. Samordnare m fl utifrån just detta fokusområden från universitet och högskolor runt om i landet. 

Jag önskades lyfta några områden som vi diskuterade och samtalade kring. 

Det blev väldigt intressant, både att höra mer om likheterna runt omkring men också om skillnaderna. 

Jag har sedan snart 12 år tillbaks anlitats av högskolor och universitet på olika sätt i frågan om dyslexi och tillgänglig högre utbildning och mycket av det som lyftes kände jag igen.

Vi pratade bland annat om AI, hur man idag arbetar med studenterna med dyslexi och vad som idag erbjuds. 

Man lyfte vikten av mer dyslexikompetens hos fler på lärosätena – vilket är något jag också ser och blir både hoppfull av att man understryker, men också sorgsen att behovet fortfarande finns i den utsträckningen. 

Jag lyfte också vikten av studieteknik utifrån dyslektiskt tänkande och fungerande och några av de utmaningar som fortfarande tyvärr finns kvar år efter år. Det kan göra mig så ledsen och frustrerad att studenterna möts av samma hinder som för 20 år sedan. Fast vi har strukturer på plats, snubblas det på målsnöret. Det skulle inte behöva vara så. Här skulle jag önska se gemensamt arbete på nationell basis från oss alla med kompetens på området för att komma till bukt med situationerna som för ofta uppstår. 

Jag kände inte till just detta nätverk med dyslexifokus, förrän jag fick tips om det i höstas. Blev så glad, vilket jag också sa till er. Detta skänker hopp! 

Det finns många viktiga faktorer i arbetet med att bedriva likvärdiga och hållbara högre utbildningar.

Just nu befinner vi oss i en extra viktig tid på just detta område. Många beslut kommer att fattas exempelvis utifrån dagens teknik etc. 

En del i arbetet framåt utifrån mitt perspektiv är en gemensam grund att stå på. En nationell likvärdighet utifrån strategier för att skapa likvärdiga förutsättningar. 

En del är absolut redan på plats, men en del behöver justeras, införas och utvecklas. Men jag är övertygad om att vi kan komma dit, att bedriva hållbara högre utbildningar på riktigt. 

Tack för ert fina arbete i detta nätverk och i det ni gör på era lärosäten! Ni är viktiga och har en nyckelroll! Heja! 🙏🏼🤗

Och stort tack för inbjudan till er träff förra veckan! 

#dyslexi #dysleksi #dyslexia #dyslexiochuniversitet #studieteknik #dyslexiochhögskola #tillgängligutbildning #tillgängligtext #öronläsa #AI #hållbarutbildning #samordnare #högskola #universitet 

/Susanna

Foto: Elisabeth Ohlson Wallin
Screenshot
Screenshot